Cebula potrzebna dla zdrowia i dla smaku

Jak się okazuje, cebula może być odpowiedzialna za nasz dobry stan! Podnosi poziom produkowanej serotoniny i dopaminy, hormonów odpowiedzialnych za radosny nastrój człowieka. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym roślinnym, przekształconym pędzie podziemnym?

Już ponad siedem tysięcy lat temu ludzie ją z powodzeniem i zapewne apetytem stosowali w celach spożywczych. Cebula według szefów kuchni pasuje do przyrządzania szeregu różnorodnych, smakowitych potraw i jest wspaniałym dodatkiem do niemal wszystkiego, co zjadamy. Co więcej, bez jej udziału wiele popularnych dań zostałoby bezpowrotnie pozbawionych swojego wyrazistego smaku. Dlatego powinniśmy pamiętać o obecności w naszej kuchni tego nie za bardzo modnego i nie na czasie, ale za to niezwykle potrzebnego warzywa. Cebulę da się spożywać pod każdą postacią, czyli na surowo, po ugotowaniu lub też smażoną i pieczoną. Najważniejszy jest fakt, ze to niskokaloryczne, popularne warzywo posiada mnóstwo wartości odżywczych i leczniczych.

 

Cebula posiada dobroczynny skład najróżniejszych pierwiastków, minerałów i innych, organicznych związków chemicznych. Stanowi bogate źródło licznych witamin, w tym A, C, B6, B1, E, H oraz K. Zawiera w sobie sporą dawkę kwasu foliowego, błonnika, flawonoidów, siarki, chromu, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Zawiera też w swoim składzie glikozydy, czyli pochodna cukrów grupa organicznych związków chemicznych składających się z części cukrowej i części aglikonowej, Spośród nich najciekawszy okazuje się w składzie cebuli dwusiarczek alilo-propylowy. Jest to glikozyd, dzięki któremu cebula posiada swoje liczne właściwości lecznicze, tak zbawienne dla ludzkiego organizmu.

 

Cebula podczas zapalenia spojówek doskonale pokonuje objawy i przyspiesza gojenie gałki ocznej, za sprawą właściwości antyseptycznych. Usuwa oparzenia, podrażnienia i infekcje skóry, wywołane różnymi bakteriami, w tym te spowodowane gronkowcem złocistym.

 

Cebula jest zbawienna dla naszych dróg oddechowych. Oczyszcza i dezynfekuje nos. Syrop z cebuli, niczym prawdziwy antybiotyk, pomaga organizmowi radzić sobie z anginą i grypą. Syrop oprócz tego zwalcza kaszel, ale jest też doskonałą substancją stosowaną z powodzeniem na różnorodne problemy układu pokarmowego, bo przyspiesza metabolizm i działa moczopędnie.

 


Jak przygotować leczniczy syropu z cebuli?


W głębokim talerzu lub misce umieszczamy jedną, pokrojoną w plasterki cebulę i dodajemy kilka łyżek cukru lub kilka łyżek miodu. Pozostawiamy cebulę, a po kilku godzinach syrop jest już gotów.
 


Właściwości leczniczych cebuli jest znacznie więcej. Zawiera ona w swoim składzie ciekawy naturalny przeciwutleniacz – kwercetynę - posiadający silne właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Kwercetyna poprawia również pracę serca, reguluje poziom cholesterolu i wzmacnia funkcjonowanie układu trawiennego człowieka.

Surowa cebula okazuje się wsparciem podczas leczenia cukrzycy, bo posiada działanie obniżające poziom cukru we krwi, co umożliwia chorym na cukrzycę zmniejszyć stosowaną dawkę insuliny.

 

 

2018-09-26