Kurczak z kurkami i innymi grzybami leśnymi. Poznaj najlepsze przepisy!

Grzybobraniowe szaleństwo właśnie się zaczęło! Lasy są pełne podgrzybków, kurek, borowików i innych jadalnych grzybów. Każdy zapalony grzybiarz wie, że tak samo przyjemne jest zbieranie, jak i późniejsze jedzenie zebranych okazów. Poniżej znajdziecie proste i pyszne przepisy łączące smak kurczaka oraz leśnych grzybów. Sos kurkowy z kurczakiem, pierś zapiekana z farszem z podgrzybków i borowików czy może grzybowy makaron? Na samą myśl cieknie ślinka!

Czy warto jeść grzyby?

Grzyby są spożywane przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe i niesamowity aromat. Niestety wiele osób nadal uważa, że to ich jedyne zalety i nie mają żadnej wartości odżywczej. To duży błąd! Grzyby zawierają spore ilości łatwo przyswajalnego białka. Nasz organizm przyswaja je w aż 60-90%, czyli wartości zbliżonej do mięsa. To świetna wiadomość dla wegetarian i wegan, którzy obawiają się, czy dostarczają sobie odpowiednią ilość białka w diecie. Wystarczy zadbać o to, by w naszych posiłkach nie zabrakło dodatku grzybów. Co więcej, tego typu białko zawiera bogaty zestaw aminokwasów (20 aminokwasów w strukturze białka, w tym 8 z grupy aminokwasów egzogennych).

 

Co do zawartości witamin i minerałów to wszystko zależy od gatunku grzyba, części owocnika oraz poziomu mineralizacji gleby. Jednak w większości grzybów znajdziemy sporo potasu, magnezu, fosforu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz wapnia, a także takie witaminy jak B2, B3 oraz B9. Gatunki o pomarańczowej barwie są źródłem witaminy A. W grzybach znajdziemy też od 2,7% do 3,9% błonnika pokarmowego i bardzo mało tłuszczu. Pamiętajmy jednak, że to pożywienie dość ciężkostrawne, więc nie poleca się go osobom starszym, dzieciom oraz cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

Stawiaj na kurczaka zagrodowego!

Podobnie jak grzyby, kurczak również jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. To mięso poleca się szczególnie starszym, dzieciom, osobom trenującym, odchudzającym się oraz mającym wrażliwy układ pokarmowy. Lekkostrawny drób doskonale skomponuje się z cięższymi grzybami. Znajdziemy w nim białko, które dostarcza organizmowi komplet niezbędnych aminokwasów, cynk, magnez, żelazo i potas oraz witaminy z grupy B (niacyny, ryboflawiny, pirodoksyny). Mięso drobiowe jest też niskokaloryczne – większość tłuszczu znajduje się pod skórą i w skórze, więc łatwo go usunąć.

 

Podczas zakupów rozglądajmy się za kurczakiem zagrodowym. W tym typie hodowli zwierzęta nie są przetrzymywane w klatkach ani kurnikach. Codziennie mogą spacerować po przygotowanej zagrodzie na świeżym powietrzu, do jedzenia dostają najlepszą paszę i rosną o wiele wolniej niż ptaki w chowie przemysłowym. Mięso z kurczaka zagrodowego ma o wiele lepszy smak, pod skórą nie gromadzi mu się aż tyle tłuszczu, a jego skórka jest sporo cieńsza.

Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym i szpinakiem

Doskonałym pomysłem na szybki obiad będzie makaron z dodatkiem kurczaka, szpinaku oraz sosu z kurek.

Składniki:

  • 100 g makaronu (dowolny kształt),

  • 200 g kurek,

  • 300 g filetu z kurczaka,

  • 100 g szpinaku (mrożonego lub świeżego),

  • pół młodej cebuli,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka oliwy extra virgine,

  • około 80 ml śmietanki 30 lub 36%,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przepis:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Kurki myjemy i kroimy na spore kawałki, natomiast kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, a następnie smażymy cebulę do lekkiego zarumienienia. Dodajemy wyciśnięty czosnek i nadal chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnie kurczaka, który będzie potrzebował około 3-4 minut smażenia.

 

Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku, to w międzyczasie myjemy go i osuszamy. Kiedy kurczak będzie już ładnie zarumieniony, wrzucamy na patelnie kurki, zwiększamy ogień i smażymy wszystko jakieś 2-3 minuty. Na końcu dodajemy szpinak, który potrzebuje dosłownie chwili, by się rozmrozić lub zmięknąć w przypadku świeżych liści.

 

Chwilę przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy śmietankę i natkę pietruszki, a następnie wszystko zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Makaron najlepiej jest wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać, aby nabrał smaku. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt rzadka, możemy jeszcze chwilę ją pogotować, aż zgęstnieje.

 

Uwielbiasz dania z kurkami w roli głównej? Sprawdź prosty przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym, którą przygotowuje się w 20 minut: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/.

Udka z kurczaka z sosem z borowików

Prawdziwki to jedne z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Będą więc doskonale pasować do wielu dań obiadowych. Naszą propozycją jest proste danie z ziemniakami, kurczakiem i dodatkiem borowików.

Składniki:

  • 1,4 kg podudzi lub udek z kurczaka,

  • 400 g borowików świeżych lub mrożonych,

  • 500 ml śmietanki 30-36%,

  • 1 kg ziemniaków,

  • 2-3 cebule,

  • 2-3 łyżki oleju lub masła,

  • pół szklanki mąki pszennej,

  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka oraz tymianek.

Przepis:

Mąkę mieszamy z przyprawami na głębokim talerzu i obtaczamy każdy kawałek kurczaka. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumieni. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz grzyby. Surowe ziemniaki kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch nakładamy usmażoną cebulkę i borowiki. Kolejną warstwą będą zarumienione udka. Wszystko zalewamy śmietanką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-50 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie, a mięso będzie z łatwością odchodzić od kości.

 

Inny przepis na kurczaka z farszem z grzybów leśnych znajdziesz na https://www.swfg.pl/piers-kurczaka-z-farszem-grzybowym/.

Pierś z kurczaka w sosie grzybowym

Filet z kurczaka można przygotować na bardzo wiele sposobów. Jednym z wyjątkowo smacznych i aromatycznych pomysłów na obiad jest pierś z kurczaka z sosem śmietanowym z borowików i młodych gąsek.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,

  • 100 g borowików,

  • 100 g młodych gąsek,

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki śmietany 18%,

  • olej do smażenia,

  • 2 łyżki mąki,

  • przyprawa do kurczaka,

  • sól i pieprz,

  • natka pietruszki.

Przepis:

Zagotowujemy bulion w średniej wielkości garnku. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Grzyby należy dokładnie wyczyścić, umyć i pokroić. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pierś z kurczaka z dodatkiem przypraw, aż się zarumieni. Gotową przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni możemy usmażyć cebulę i grzyby. Kiedy kawałki cebuli zaczną się szklić, możemy całość przerzucić do bulionu i kurczaka.

 

Wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, sos zaprawiamy śmietaną i mąką. Aby nie powstały grudki, odlejmy odrobinę sosu, dokładnie wymieszajmy go z mąką i śmietaną, a następnie wlejmy cienkim strumieniem do reszty sosu w garnku, cały czas mieszając. Na koniec wrzućmy drobno posiekaną natkę pietruszki. Sos z piersią z kurczaka będzie najlepiej smakował z dodatkiem ziemniaków oraz sałatki ze świeżych warzyw.

 

 

2019-11-12