Spirulina i chlorella. Rainforest Foods w służbie Twojemu zdrowiu

Spirulina i chlorella są określane mianem superfoods czyli żywności o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Należą do najczęściej suplementowanych na świecie ze względu na bogactwo substancji odżywczych oraz zawartych w nich przeciwutleniaczy, które poprawiają kondycję ciała i mózgu.

Co to jest chlorella?

Chlorella to jednokomórkowa, zielona słodkowodna alga. Istnieje ponad 30 różnych jej gatunków, ale dwa: Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa są najczęściej stosowane. Jest dostępna w formie kapsułek, tabletek oraz proszku. Badania wskazują, że ma wiele korzyści zdrowotnych. Chlorella jest bardzo bogata w składniki odżywcze, w tym witaminy, minerały, przeciwutleniacze i tłuszcze omega-3.

 

 

Skład:

Chlorella zawiera białko 50–60%. Może być dobrym źródłem żelaza i witaminy C, która pomaga wchłaniać żelazo. Zawiera inne witaminy i minerały: niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi, potasu, wapnia, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. Zawiera kilka kwasów omega-3. Spożywana w większych ilościach może być dobrym źródłem błonnika.

 

 
Chlorella wiąże się z metalami ciężkimi i innymi toksynami, przez co zwiększa naturalną zdolność organizmu do usuwania toksyn i pomaga w detoksykacji.

Chlorella wspomaga system odpornościowy. Stwierdzono, że chlorella wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez zwiększenie aktywności różnych części układu odpornościowego.

Chlorella może obniżyć poziom cholesterolu. Substancje odżywcze zawarte w niej, w tym niacyna, błonnik, karotenoidy i przeciwutleniacze, mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Chlorella działa jako przeciwutleniacz. Chlorella zawiera kilka związków uważanych za przeciwutleniacze, w tym chlorofil, witaminę C, beta-karoten, likopen i luteinę. Te przeciwutleniacze mogą pomóc w zwalczaniu wielu chorób przewlekłych.

Chlorella pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Suplementowanie chlorelli może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i zwiększyć wrażliwość na insulinę. Wykazano, że wiele jej składników, takich jak arginina, potas, wapń i kwasy omega-3, zapobiegają twardnieniu tętnic. Dzięki temu chlorella wpływa na zdrowie serca i nerek, co jest niezbędne do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

 

Chlorella pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

Chlorella zwiększa wytrzymałość aerobową. Efekt ten może być spowodowany zawartością aminokwasów rozgałęzionych chlorelli, które, jak stwierdzono, poprawiają wydolność tlenową organizmu.

 

Chlorella – jaką wybrać


Skład i dokładna ilość poszczególnych składników odżywczych preparatu chlorelli może znacząco różnić się w zależności od marki, gdyż zależy od gatunku glonu, warunków uprawy i sposobu przetwarzania. Dlatego bardzo ważne jest, aby znaleźć preparat chlorelli wysokiej jakości, posiadający certyfikat jakości bio i pochodzący z wiarygodnych źródeł. Polecamy chlorellę BIO w formie tabletek lub proszku firmy Rainforest Foods lub połączenie dwóch tych alg w równych proporcjach w jednej tabletce: chlorella & spirulina. Preparaty te są dostępne w zielonysklep.com.

 

 

Spirulina – co to jest?

Spirulina to niebiesko-zielone algi, które rosną zarówno w słonej jak i słodkiej wodzie. To rodzaj cyjanobakterii, określanych mianem sinic. Podobnie jak rośliny, sinice mogą wytwarzać energię ze światła słonecznego w procesie fotosyntezy. Spirulina była spożywana już przez starożytnych Azteków, ale stała się popularna, gdy NASA zaproponował, by uprawiać ją w kosmosie do użytku astronautów ze względu na jej właściwości prozdrowotne.

Spirulina jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze.

Twierdzi się, że spirulina jest najbardziej pożywnym pożywieniem na świecie.

Skład spiruliny: zawiera białko, witaminy: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna). Jest bogata w miedź i żelazo. Zawiera również przyzwoite ilości magnezu, potasu i manganu oraz niewielkie ilości prawie każdego innego składnika odżywczego, którego potrzebuje organizm. Spirulina dostarcza również niewielką ilość tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.

Spirulina posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jest fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Spirulina obniża „zły” poziom cholesterolu i trójglicerydów
. Badania wskazują, że spirulina może obniżać poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, który zwiększa ryzyko chorób serca i jednocześnie podnosić „dobry” cholesterol HDL.

Spirulina może mieć właściwości przeciwnowotworowe i wydaje się skuteczna w wypadku przedrakowego uszkodzenia błony śluzowej jamy ustnej.

Spirulina może wpłynąć na obniżenia ciśnienia krwi, które jest główną przyczyną wielu poważnych chorób, w tym zawałów serca, udarów i przewlekłych chorób nerek.

Spirulina jest skuteczna w alergicznym nieżycie nosa, zmniejsza jego objawy. Alergiczny nieżyt nosa charakteryzuje się zapaleniem w kanałach nosowych. Jest wywoływany przez alergeny środowiskowe, takie jak pyłki, sierść zwierząt, a nawet pyłek pszenicy.

Spirulina może zmniejszać niedokrwistość u osób starszych. Istnieje wiele różnych postaci niedokrwistości. Najczęstszą z nich jest zmniejszenie stężenia hemoglobiny lub krwinek czerwonych we krwi. Niedokrwistość jest dość powszechna u osób starszych, co prowadzi do przedłużającego się uczucia osłabienia i zmęczenia.

Spirulina może zwiększać wytrzymałość i siłę mięśni. Uszkodzenia oksydacyjne wywołane wysiłkiem fizycznym są głównym czynnikiem powodującym zmęczenie mięśni. Spirulina posiada właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc sportowcom i osobom aktywnym fizycznie zminimalizować to uszkodzenie.

Spirulina może pomóc kontrolować poziom cukru. Może być pomocna dla osób z cukrzycą typu 2, znacznie zmniejszając poziom cukru we krwi na czczo.
 

Spirulina – jaką wybrać?

Podobnie jak w wypadku chlorelli, ilość poszczególnych składników odżywczych znacząco różni się w zależności od warunków uprawy i sposobu przetwarzania. Dlatego polecamy spirulinę BIO w formie tabletek lub proszku firmy Rainforest Foods, pochodzącą z certyfikowanych, ekologicznych upraw na jednej z wysp Morza Południowo-Chińskiego lub spirulinę marki Aurospirul z Auroville – miasta ekologów, opartego na wizji Sri Aurobindu w formie tabletek, kapsułek z dodatkiem amli lub spirulinę crunchy. Preparaty te są dostępne w zielonysklep.com.

 

 

2019-06-19